Het thuislesgeven was en blijft een apart fenomeen. het didactisch fenomeen “Flipping the Classroom” werd wel ineens heel centraal toegepast.
Persoonlijk ben ik blij weer gewoon voor de klas te staan want het persoonlijke contact met de leerlingen is toch het hoogste goed van het onderwijs.
Toch is het geven van instructie per video ook een zeer nuttige toevoeging van het didactisch arsenaal. Want niet voor niets is YouTube tijdens de Centrale Eindexamens een mateloos populaire website, waarin leerlingen op zoek gaan naar uitleg bij een natuurkundig probleem. Of hoe zat het nu ook alweer met die platentektoniek bij aardrijkskunde. De grootste kritiek die leerlingen geven op dit soort video’s is dat men de eigen docent mist. Hoe goed sommige video’s ook zijn van collega’s in het land, die vertrouwde stem, die grappige opmerking van de eigen docent missen de leerlingen.
Hier ligt dus toch een kans voor docenten om de Corona thuiswerktijd om te zetten naar een nuttige tool voor de toekomst.
Maar wanneer je dit doet doe het dan wel goed, doe het professioneel en dat kan gemakkelijk.
Webkalf heeft de “best cases” uit het land voor u verzameld en in dit artikel gaan we kort toelichten op welke zaken u moet letten en welke software nu het beste is om die perfecte uitleg video te maken.
Wilt u meer informatie hierover of wilt u een demonstratie dan kunt u onze partner Van Buurt Educatief benaderen via https://vanbuurtedu.nl/ .
Camera: Koop een hoogwaardige webcam met minimaal HD 1080P resolutie!
Opslag: Het MP4-bestandsformaat heeft de voorkeur!
Licht: Zet tijdens het filmen diffuse lichtbronnen in zodat er geen schaduw te zien is op uw gezicht.
Microfoon: Koop een echte studio microfoon of koop een opsteek microfoon (een lavalier microfoon).
Achtergrond: Gebruik bij voorkeur een Green Screen, daardoor kunt u achteraf een andere achtergrond monteren.
Ruimte: De ruimte waarin u filmt moet akoestisch goed afgeschermd zijn.
Dit soort software kan op actuele computer hardware meerdere video bronnen verwerken, overlays en geluidsbronnen live naar een streamingsdienst uploaden en uitzenden.
Bijzonder handig is dat u het resultaat ook als virtuele camera in Windows beschikbaar kunt stellen en zo bij Skype, Zoom of Teams dit als videobron kunt selecteren. Hierdoor kunt u uw naam uitzenden en/ of het logo van uw bedrijf in beeld opnemen. U kunt op deze manier uw presentatie duidelijk en herkenbaar inleiden, wanneer u dan bijvoorbeeld uw PowerPoint presentatie opstart plaatst u uw eigen beeld rechtsonder in beeld hetgeen zeer professioneel oogt. Zet u andere tools in dan kunt u ook andere sprekers in uw video inbinden.
En dit alles kan dus Live plaatsvinden! Achteraf monteren is dus niet nodig. De presentatie van dit alles kan tegelijkertijd Live en op YouTube gepresenteerd worden.
Met de tool vMix, met een gratis basic-versie, kunt u een dergelijke presentatie opbouwen. Meer informatie over de tool kunt u vinden op de website van de leverancier.
Het programma kunt u onbeperkt gebruiken wanneer u het aanschaft.
Het programma kunt u 60 dagen onbeperkt gebruiken en biedt 4 mix vensters. In deze 4 vensters (lowres) kunt u twee camera’s koppelen. Op de website treft u heel veel informatie, trainingen en tips aan.
Het programma kunt u verschillende bronnen koppelen, naast de camera input kunt u beelden, PowerPoint presentaties, het bureaublad van uw computer, teksten, een video call of een website importeren. Hierdoor is het dus mogelijk om een zeer levendige presentatie te verzorgen, waarmee u absoluut in staat moet zijn om ook in het post-thuiswerk tijdperk uw collega’s, klanten of andere relaties te verrassen.