Webkalf’s security tips
In deze blog aandacht voor de veiligheid van uw devices en daarmee van uw eigen veiligheid. Want waar zijn we tegenwoordig zonder onze devices?
Wachtwoorden en toegangscode’s:
Gebruik geen geboortedatum, deze zijn echt te gemakkelijk te achterhalen! gebruik liever een combinatie van letters en cijfers op zowel Ios apparaten als op Android apparatuur is deze optie aanwezig.
Gebruik geen patronen ontgrendeling, dit is echt te eenvoudig om te herkennen voor kwaadwillenden! Daarnaast laten uw vingers ze sporen na op uw scherm.
Op de iPhone raden we u ten zeerste aan dat na 6 foute inlogpogingen uw telefoon gewist dient te worden. Wanneer u na 5 pogingen nog steeds niet uw toegangscode weet dan adviseren wij u medisch advies in te winnen want waarschijnlijk voelt u zich dan niet zo lekker.
Dat u uw device altijd moet voorzien van de laatste updates geldt absoluut voor het besturingssysteem. Ook voor apps is dit zeer verstandig, toch is er een belangrijke opmerking te maken: voor de apps van derden op een Android apparaat is het toch verstandiger om de update niet automatisch uit te laten voeren. Indien er een update beschikbaar is lees dan eerst wat deze update precies inhoudt. In sommige gevallen proberen deze apps toch toegang te krijgen tot fotobibliotheken, camera, microfoon of contacten. Hier zit echt een verdienmodel achter voor deze uitgevers en vaak lokken ze u bij de eerste installatie en beloven uw privacy te respecteren in de weet dat wanneer u uw device automatisch laat updaten ze deze regels ongemerkt toch kunnen schenden. Ons advies is dan ook wanneer u merkt dat de update deze toegang wil verwijder de app en zoek een veilig alternatief.
Versleuteling gegevens:
Op een Ios apparaat is de data op uw telefoon automatisch versleuteld. Wanneer een dief uw telefoon aan een computer hangt zal hij toch echt het wachtwoord moeten weten om uw data uit te kunnen lezen.
Bij Android is dat echter een ander verhaal, hoewel de nieuwste apparaten wel deze automatisch af fabriek in huis hebben. Echter op de oudere toestellen is dat niet altijd het geval! Onder de menu-optie Instellingen/ (apparaat) veiligheid kunt u de optie Versleutelen en inloggegevens terugvinden. Op elk toestel kan dit menu er echter weer anders uitzien. Google even en zoek op “versleutelen gegevens (en dan het type nummer van uw toestel)”.
Let op! Alleen data op de telefoon ZELF zullen versleuteld worden, data op aanwezige geheugenkaartjes wordt niet versleuteld! Hiervoor dient u software van derden aan te schaffen (bijvoorbeeld EDS Lite).
Opslag in de Cloud:
Data op iPhones worden standaard automatisch in de iCloud opgenomen, ook contacten en e-mails op een Android apparaat komen automatisch terecht in de cloud van Google. Voor uw privé gegevens wellicht niet zo’n probleem maar wanneer het om zakelijke gegevens gaat moet u daar toch over nadenken want er is geen enkele garantie dat deze bedrijven niet uw data zullen bekijken of versleuteld zullen opslaan. Daarom luidt ons advies dan ook bewaar belangrijke data altijd lokaal en zorg voor een backup op een computer!
Gebruikers en hun wachtwoorden:
Google heeft een enquête onder 4003 gebruikers in de Bondsrepubliek, Frankrijk, Spanje en Engeland uitgezet en hen bevraagd hoe ze met hun wachtwoorden omgaan. De uitslag is erg interessant enkele belangrijke conclusies:
1) 50% geeft aan een wachtwoordmanagertool te gebruiken (een programma waarin u alle wachtwoorden kunt bijhouden, dit programma is voorzien van een unieke beveiliging en master wachtwoord).
2) 30% van de gebruikers noteert zijn wachtwoorden op papier. Hier kun je kritiek opleveren aan de andere kant, geen enkele hacker kan hier online bijkomen.
3) 70% van de gebruikers gebruikt een wachtwoord op meerdere plekken.
4) Slechts 37% van de gebruikers geeft aan elke 6 maanden zijn wachtwoorden te veranderen, hetgeen voor belangrijke en veelgebruikte sites toch echt aan te bevelen is.
Checklist online veiligheid:
- Elke veiligheidsoptie die activeert is beter dan dit NIET doen!
- Gebruik altijd veilige wachtwoorden en wanneer u ze gaat opslaan doe dit versleuteld, gebruik hiervoor wachtwoordtools!
- Denk goed na over de toegangscode van uw device!
- Zorg dat de gegevens op uw device versleuteld worden!
- Let op met cloudopslag!
- Gevoelige e-mail altijd versleuteld verzenden!
- Moet u gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk, bijvoorbeeld in een hotel, installeer een VPN!